Α' και Γ' Δεκαήμερο

5 έως 12 χρονών με όρεξη για δημιουργία, ζωηρή φαντασία και διάθεση για επικοινωνία! Φοράμε τις ποδιές μας και για δέκα ημέρες υλικά και εργαλεία παίρνουν στα χέρια μας σχήμα και μορφή. Δε φοβόμαστε να λερωθούμε - άλλωστε, ποιος καλλιτέχνης φοβάται; Δε διστάζουμε να εκφραστούμε, γιατί η έκφραση είναι στη φύση μας.

Εμπνεόμαστε από τη θάλασσα, το χώμα, τους αριθμούς και το περιβάλλον. «Μεταφερόμαστε» στα Βυζαντινά χρόνια, στην Αρχαία Αγορά και πιο πίσω, στα χρόνια τα Προϊστορικά, για να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά εκείνων των καιρών και έργα δικά μας να παρουσιάσουμε.

Γινόμαστε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό εργαστήρι, που δε θα μας κουράσει, αλλά θα μας συναρπάσει, μιας και ανάμεσα σε πηλούς, χρώματα και μυρωδιές κρύβονται μουσικές, παιχνίδια και... άλλα πολλά, που μόνο στο εργαστήρι του «Ελληνικού Κόσμου» θα μας αποκαλυφθούν.

 

Α' ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1η ημέρα - Δευτέρα
Καλωσόρισμα και προετοιμασία καλλιτεχνών

Καλλιτέχνες γινόμαστε, στην έμπνευση αφηνόμαστε... και την πρώτη ημέρα ζωγραφίζουμε, ζωγραφίζουμε, ζωγραφίζουμε! Πιάνουμε τα πινέλα και ανακατεύουμε τα χρώματα. Τα κατορθώματά μας γίνονται πίνακες, όπως αυτοί που κάποτε στόλιζαν την Ποικίλη Στοά στην Αρχαία Αγορά! Να στολίσουμε θέλουμε κι εμείς το εργαστήρι μας!
«Θόλος»: «Η Αθηνά στην Αρχαία Αγορά»

2η ημέρα - Τρίτη
Ο πηλός ζωντανεύει. Γίνεται παιχνίδι, εργαλείο, αγγείο. Από τεχνίτες μεταμορφωνόμαστε σε καλλιτέχνες και προμηθεύουμε τους πάντες με τις κατασκευές μας.
«Κιβωτός»: «Το εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία»
«Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά»

3η ημέρα - Τετάρτη
Η Γη θα μας δώσει το υλικό κι εμείς θα το μετατρέψουμε σε κάτι δικό μας. Αλλά προσοχή... μην καταστρέψουμε και το περιβάλλον!
«Γη: ένας πλανήτης ζωντανός - ηφαίστεια και σεισμοί...»
«Θόλος»: «Η Γη είναι το σπίτι μας»

4η ημέρα - Πέμπτη
Κάρβουνο όχι μόνο για να ζεσταθούμε, αλλά και για να εκφραστούμε! Πάνω σε πέτρα, γραμμές και σχήματα... οι προϊστορικοί άνθρωποι πολύ θα εκτιμούσαν την προσπάθειά μας!
«Στα ίχνη των μύθων, στα χρόνια της Προϊστορίας»

5η ημέρα - Παρασκευή
Η τέχνη του λόγου, η ποίηση και η λογοτεχνία. Η θάλασσα και τα καράβια δημιουργούν εικόνες, οι εικόνες γίνονται λέξεις, οι λέξεις το δικό μας θαλασσινό ταξίδι πάνω σε άσπρο χαρτί.
«Θαλασσοπόροι μιας άλλης εποχής»
«Θόλος»: «Διαδραστική περιήγηση στην αρχαία Μίλητο»

B' ΕΒΔΟΜΑΔΑ

6η ημέρα - Δευτέρα
Μια επιστολή βυζαντινή για να επικοινωνήσουμε... Δεν είναι όμως απλή επιστολή, γιατί με τα «στολίδια» και τις καλλιγραφίες μας σαν δώρο θα φανεί!
«Βυζάντιο, άνθρωποι και επικοινωνία»

7η ημέρα - Τρίτη
Αρχιτεκτονικές ανησυχίες, κτίσματα αλλόκοτα, σχέδια αρχιτεκτονικά, που γίνονται καλλιτεχνήματα. Μια πόλη πιο περίεργη από ποτέ, μια πόλη όλη δική μας.
«Αναπαράσταση μιας ανασκαφής»
«Συναρμολογήστε τα αγγεία»

8η ημέρα - Τετάρτη
Χαλκός, όπως τον παλιό καιρό, για να αποτυπώσουμε πάνω του ανθρώπους, ζώα ή ό,τι άλλο μας έρθει στο μυαλό. Νομίσματα έτοιμα να τα «κόψουμε» με το μέγεθος και την αξία που θέλουμε. Τα νομίσματά μας αποκτούν καλλιτεχνική διάσταση...
«Ιστορίες νομισμάτων - Αφηγήσεις πόλεων»
«Τα νομίσματα διηγούνται»
«Θόλος»: «Περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία»

9η ημέρα - Πέμπτη
Ένα τοσοδά χαρτάκι κι όμως «κουβαλά» ιστορίες, μύθους, αλήθειες, πρόσωπα, κτήρια ή και γεγονότα ...ακόμη και μαθηματικά. Ταξιδεύει παντού και πάντα! Αν το κολλήσουμε καλά, σίγουρα θα μάθουμε πολλά! Γραμματόσημα λοιπόν...
«Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών»

10η ημέρα - Παρασκευή
Αποχαιρετισμός

Το εργαστήρι φτάνει σε ένα τέλος, τα έργα μας όμως μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Ως «φτασμένοι» πια καλλιτέχνες ήρθε η ώρα να πούμε αντίο και -ποιος ξέρει- ίσως σύντομα ξανασυνεργαστούμε!
Μονομαχίες στη «Θόλο»
«Μαρότες, γιγαντόκουκλες, σκιές, αντικείμενα και άλλα στην παράσταση "Γεννητούρια, δώρα και εκπλήξεις" - Πειραματισμοί με κούκλες και παράσταση κουκλοθεάτρου»

 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ